بامداد جمعه با وجود برخی اختلافنظرها، تروئیکای اروپایی قطعنامهای ضد ایرانی را با ۱۹ رأی موافق، ۱۲رأی ممتنع و سه رأی مخالف تصویب کرد. روز یکشنبه به دنبال این اقدام، آنهم در شرایطی که ۱۰ روز قبل، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران سفر کرده بود و افکارعمومی در ایران همچنان مشغول حواشی این دو رویداد بود، خبرگزاری کیودو خبری را به نقل از منابع دیپلماتیک ایرانی منتشر کرد مبنی بر اینکه ایران در حال ترتیبدادن گفتگوهای هستهای با انگلیس، فرانسه و آلمان است و افزود: «ایران جمعه در ژنو با انگلیس، فرانسه، آلمان و اتحادیه اروپا برای احیای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ گفتگو خواهد کرد.» خبرنگار کیودو در شبکه اجتماعی ایکس هم درباره ازسرگیری مذاکرات هستهای بعد از وقفهای دوساله سخن گفت و تصریح کرد که مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران مجید تختروانچی ریاست هیئت ایرانی را بر عهده خواهد داشت و امریکا، روسیه و چین در این نشست حضور نمییابند. ساعاتی بعد، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه در گفتگو با خبرنگاران، از برگزاری نشست معاونان وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران با سه کشور اروپایی برای گفتگو در مورد مسائل دوجانبه، منطقهای و بینالمللی در تاریخ جمعه ٩ آذر خبر داد. این دیپلمات ایرانی با اشاره به سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تعامل و همکاری با دیگر کشورها بر مبنای اصول عزت، حکمت و مصلحت، گفتگوهای آتی با سه کشور اروپایی را در ادامه گفتگوهای انجام شده با آنها در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک توصیف کرد و گفت: «در این دور از گفتگوها که از همان نیویورک برنامهریزی شده است، طیفی از مباحث و موضوعات منطقهای و بینالمللی از جمله موضوع فلسطین و لبنان و نیز موضوع هستهای مورد بحث و تبادلنظر قرار خواهد گرفت.»
قدرت دفاعی و محور مقاومت، خطوط قرمز مذاکرات
با این حال، عصر دیروز سخنگوی وزارت خارجه توضیح داد: «درباره موضوعاتی مثل «قدرت دفاعی خود» و «حمایت از محور مقاومت»، هیچ مذاکرهای با اروپاییها نخواهیم داشت و منظور از گفتگو درباره فلسطین و لبنان هم صرفاً تأکید بر موضع قطعی جمهوری اسلامی ایران درباره تحولات منطقه و حمایت از مقاومت است.» بقایی یادآور شد: «نکته دیگر آنکه زمان برگزاری و قالب این گفتوگوها، مهرماه و در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل مورد توافق طرفین قرار گرفت نه این روزها.» این در حالی است که مسائل موشکی یا منطقه همواره خطوط قرمز ایران بوده و هرگز ذیل مسائل قابل مذاکره قرار نداشتهاند و اکنون چرایی مذاکره بر سر مسئله هستهای آنهم فقط با گذشت چند روز از صدور قطعنامه ضدایرانی موضوعی به خودی خود حائز اهمیت است. موضعگیری ضد ایرانی عصر یکشنبه یک سخنگوی وزارت امور خارجه انگلیس که خواست نامش فاش نشود، ناظر به همین موضوع است. او ضمن تکرار ادعاهای سیاسی درباره برنامه هستهای ایران، به خبرنگار ایرنا در لندن گفت: «ما به برداشتن هر گام دیپلماتیک برای جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هستهای، از جمله از طریق مکانیسم ماشه (اسنپبک) در صورت لزوم، متعهد هستیم.»
دلایل ناکافی برای مذاکره
با روی کار آمدن مجدد دونالد ترامپ، احتمالاً اروپاییها میخواهند با در نظر گرفتن منافع خود، به نوعی به ایران نزدیک شوند. این موضوع با توجه به اظهارات پیتر استانو، سخنگوی ارشد امور خارجی و سیاست امنیتی اتحادیه اروپا در گفتگو با ایسنا درخور توجه است. وی پیش از اعلام خبر از سرگیری مذاکرات، در پاسخ به سؤالی درباره امکان احیای مذاکرات رفع تحریمهای ایران گفت: «نماینده عالی اتحادیه اروپا و تیم او با ایران، طرفهای دیگر برجامی و همچنین ایالات متحده در تماس هستند تا تمام کانالهای ارتباطی را باز نگه دارند و امکان احیای مذاکرات هستهای معنادار را حفظ کنند.» این مقام اروپایی هم از تکرار ادعاها درباره برنامه هستهای ایران، فروگذار نکرد و گفت: «اتحادیه اروپا به صورت کامل به آژانس بینالمللی انرژی اتمی تکیه دارد و گزارش این نهاد درباره خط سیر هستهای و عدم همکاری ایران با آژانس، بسیار نگرانکننده است.» پیش از این، سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه با بیان اینکه کشورهای اروپایی درباره شروع مجدد مذاکرات، ابراز علاقه داشتهاند، گفته بود: «احتمالاً بهزودی این کار را انجام خواهیم داد، ولی روند مسقط هنوز متوقف است و دولت جدید امریکا باید تصمیم خودش را بگیرد و ما براساس آن عمل خواهیم کرد.» عراقچی گفته است: «الان اگر مذاکرات هستهای شروع شود، برجام دیگر خاصیت سابق را ندارد و عیناً نمیتواند احیا شود، ممکن است بهعنوان یک مرجع مورد استفاده قرار گیرد، ولی دیگر برای ما خاصیت سابق را ندارد و قطعاً باید وارد مذاکراتی شویم که بتوانیم به یک توافق ممکن برسیم.» با کنار هم قرار دادن اظهارات اینچنینی، صدور قطعنامه علیه ایران در شرایطی که سه کشور اروپایی حسننیتی نشان ندادهاند، دلایل کافی را فراهم نمیکند تا ایران با طرف اروپایی وارد مذاکره شود و به نظر میرسد که طرف مقابل هم مذاکرات جمعه را آنچنان که باید، جدی نگرفته است. لارنس نورمن، خبرنگار روزنامه وال استریت ژورنال که به دلیل موضعگیریهایش در زمینه مذاکرات هستهای ایران شهرت دارد، گفتگوهای پیش رو را گامی در راستای هماهنگی مذاکرات آتی دانسته است که میتوان از این فرصت برای انتقال پیام و تبیین خطوط قرمز استفاده کرد. او در عین حال معتقد است احتمالاً هیچکدام از اینها، بستر جدیدی برای مذاکرات ایجاد نکند.
وزارت خارجه پس از شیطنتهای اروپا برنامه خود را دوباره به روز نمیکند؟
کیهان هم در شماره امروز خود نوشت: سخنگوی وزارت خارجه اعلام کرد نشست معاونان وزرای خارجه ایران، فرانسه، آلمان و انگلیس برای گفتوگو در مورد مسائل دوجانبه، منطقهای و بینالمللی جمعه برگزار میشود.
بقایی خاطر نشان کرد: سیاست اصولیِ ایران مبنی بر تعامل و همکاری با دیگر کشورها بر مبنای اصول عزت، حکمت و مصلحت است و این گفتوگوها با ۳ کشور اروپایی در ادامه گفتوگوهای انجامشده با آنها در حاشیه اجلاس سالانه مجمع سازمان ملل انجام میشود. در این دور از گفتوگوها که از همان نیویورک برنامهریزی شده، طیفی از موضوعات منطقهای و بینالمللی ازجمله موضوع فلسطین، لبنان و موضوع هستهای مورد بحث و تبادلنظر قرار خواهد گرفت.
این خبر ساعاتی پس از آن منتشر شد که خبرگزاریهای دولتی ایرنا و ایسنا، به نقل از خبرگزاری ژاپنی کیودو نوشتند: «ایران، آماده برای برگزاری مذاکرات هستهای با آلمان، فرانسه و انگلیس در ۲۹ نوامبر (۹ آذر) در ژنو است. اتحادیه اروپا نیز به عنوان میانجی مشارکت خواهد کرد».
هر چند سخنگوی وزارت امور خارجه میگوید این ملاقات در حاشیه اجلاس سالانه مجمع سازمان ملل در نیویورک برنامهریزی شده، اما به نظر میرسد واکنش اخیر آقای سخنگو به نیابت از وزارت امور خارجه، بیاعتنا به شرارتهای چند هفته اخیر طرف اروپایی صورت گرفته و حال آن که در واکنش به آن اقدامات خصمانه، باید تجدیدنظر اساسی در برنامهریزی قبلی انجام شود.
توضیح این که هنوز، سه روز از صدور قطعنامه ضدایرانی آژانس با میانداری تروئیکای اروپایی نمیگذرد. طرف اروپایی عهدشکن در برجام، طی یک ماه گذشته نیز در دو نوبت، به تحریم هواپیمایی و کشتیرانی اقدام کرد. این سلسله شرارتهای طرف اروپایی در حالی رخ داده که دولت جدید، نه تنها زبان به طلبکاری درباره نقض حقوق کشورمان در برجام نگشود، بلکه پذیرفته بود به شکل یکطرفه، غنیسازی ۶۰ درصد را بر خلاف قانون اقدام متقابل، تعلیق کنند. اما واکنش غرب، صدور قطعنامه بود!
از حامیان گذشته برجام، فقط آقای لاریجانی بود که گفت «شرط مذاکره جدید، جبران خسارتهای قبلی ایران است». برخی مقامات دولتی صرفا گفتهاند که برجام، دیگر آن کارکرد سابق را ندارد و فقط میتواند مقدمه مذاکره جدید باشد! اما سؤال مهم این است که با وجود هزینهها و خسارات هنگفت پرداخت شده، حقوق پایمال شده ایران در برجام را چگونه میتوان بخشید؟ و با این رفتار نا به جا، چگونه میتوان به نتیجهای متفاوت در مذاکره بعدی امید داشت، یا اینکه باید در انتظار تهدیدهای جدید بود؟!
تعبیر «برجام، کارکرد سابق را ندارد»، یعنی، برجام مُرده -بلکه کشته شده- است. و اینکه بدون مطالبه هیچ خسارتی، زمزمه مذاکره جدید مطرح شود، یعنی بنا نیست تاوانی در این باره مطالبه میشود!
اما گویا برجام به اعتبار نحوه تنظیم منحطّ آن، برای ما مُرده و نه برای طرف عهدشکن غربی. چرا که ساز و کار اسنپ بک/ یا ماشه در آن تعبیه شده تا طرف غربی بتواند با کمترین بهانه جویی، به شکل خودکار و بدون گرفتن نظر مخالف چین و روسیه، تحریمهای سازمان ملل را برگرداند!
این در حالی است که اساسا برجام با سرکشی و خروج آمریکا، لغو و ابطال شده است. اما طرف اروپایی تهدید میکند که تا قبل از سررسید ده ساله برجام در مهر ماه سال آینده، اسنپ بک برجام را فعال میکند! مسخره نیست؟! اگر آقای ظریف باید بازخواست شود، یک دلیلش همین یادگاری پر خسارت است. بدتر اینکه وزارت خارجه، در کنار سکوت درباره این مالباختگی و کلاهبرداری رخ داده از سوی غرب، تحت فشار محافل غربگراست تا مذاکره از موضع انفعال را بپذیرد.
این محافل بد سابقه، هنگامی که آقای عراقچی و سخنگوی وزارت امور خارجه، به درستی ادعای دروغین نیویورک تایمز درباره دیدار نماینده ایران با نماینده ترامپ را قاطعانه تکذیب کردند، به شماتت و توهین علیه وزارت خارجه برخاستند! سرسپردگان غرب، هیچ ابایی از بستن دست دولت و وزارت خارجه در برابر غرب ندارند، همان گونه که دولت روحانی را به موضع ضعف در مذاکره کشاندند. این در حالی است که دولت و وزارت امور خارجه به نیابت از ملت ایران، طلبکار حقوق پایمال شده ایران در توافق هستند و نه بدهکار آنها.
source