به گزارش شرق؛ ساترا برنامه ای تلویزیونی با حضور سروش صحت را متوقف کرد. ساترا در واقع یک نهاد نظارتی نوظهور است که در واقع نظارت بر تمام برنامه های صوتی و ویدئویی را در اقدامی عجیب به صدا و سیما واگذار کرده است.
نامه ساترا درباره جدیدترین برنامه سروش صحت تحت عنوان «اکنون» ساعتی پیش در فضای مجازی منتشر شد؛ اما ماجرا از چه قرار است؟
به گزارش تسنیم نامهای از ساترا در فضای مجازی منتشر شد که به برنامه «اکنون» با اجرای سروش صحت برمیگردد که روز گذشته اولین قسمت این برنامه منتشر شد.
مدیرعامل پلتفرم پخشکننده این برنامه در فضای مجازی با انتشار نامه ساترا از توقیف این برنامه خبر داد.
در متن این نامه، دلایل توقیف برنامه «اکنون» اشاره مجری (سروش صحت) و مهمان (علیرضا قربانی) برنامه همچنین اشاره در بخشهای جنبی صحبتهای محیا ساعدی و احسان عبدیپور (که در نسخه ارسالی به ساترا این بخشها وجود نداشت) به برنامه «کتاب باز»، عنوان و تاکید شده است که مالکیت معنوی این برنامه متعلق به صداوسیماست.
نامه ساترا در تاریخ ششم آذر، این نکته را یادآوری کرده است که پلتفرم پخشکننده برنامه تعهد داده است که اشاره مستقیم و غیرمستقیم به برنامه «کتاب باز» نداشته باشد.
روابطعمومی ساترا در توضیحاتی درباره نامه منتشرشده در فضای مجازی و برنامه «اکنون» اعلام کرد: «با توجه به انتشار نامه سازمان تنظیم مقررات رسانههای صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی در خصوص برنامه اکنون از سوی مدیر سکوی فیلیمو، به اطلاع میرساند رعایت حقوق مالکیت معنوی یکی از الزامات تنظیمگری است که برای همه تولیدکنندگان و فعالان صنعت صوت و تصویر فراگیر محترم شمرده میشود و مورد مطالبه همه سکوها و تولیدکنندگان محتوا است.
برنامه کتاب باز از برنامههای با سابقه در سازمان صداوسیما است و با توجه به مکاتبه شبکه نسیم در خصوص لزوم رعایت حقوق مالکیت این برنامه، عدم تشابه مستقیم برنامه اکنون و لزوم استقلال این برنامه جزو مصوبات ابلاغ شده به سکوی فیلیمو است.
متأسفانه سکوی فیلیمو نهتنها در خصوص برنامه اکنون حقوق مالکیت سازمان صدا و سیما را بر خلاف مصوبات شورای صدور مجوز برنامهها و سریالهای شبکه نمایش خانگی و همچنین برخلاف تعهدات قبلی خود به شورای صدور مجوز نقض کرده است، بلکه در سال جاری در تخلف آشکار دیگری با عدم رعایت موارد اصلاحی محتوایی مجموعه «جوکر» و عدم رعایت حقوق معنوی مخاطب، نشان داده است که متأسفانه قائل به رعایت حقوق معنوی مخاطب و سکوهای دیگر و عوامل تولیدکننده نیز نیست.
امیدواریم در آیندهای نزدیک مردم عزیز کشور و سکوهای فعال قانونمدار، شاهد زیست بومی با رقابت عادلانه و محتوای سالم و قانونمند باشند.»
اما ساترا چیست؟ این روزها شاید نام ساترا زیاد به گوشتان خورده باشد به خصوص در روزهایی که اکران آنلاین فیلمها اتفاق می افتد و سایتهای دانلود فیلم نیز با مجوز ساترا شروع به فعالیت میکنند اما ساترا چیست و دقیقا از کجا آمده و چه کار میکند؟
رییس سازمان صدا و سیما در شهریورماه سال ۱۳۹۴ بر اساس ابلاغیهای که توسط رهبری به ریاست جمهوری و رییس مرکز ملی فضای مجازی ارسال شده، سازمانی را تشکیل میدهد به عنوان سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی که به اختصار ساترا شناخته میشود. این سازمان تا یکی دو سال ابتدایی راه خود چندان نقش موثری نداشت چرا که مسئولیت IPTVها یا همان تلویزیونهای تعاملی بر عهده معاونت مرکز فضای مجازی صدا و سیما بود و هنوز دقیقا مشخص نبود که ساترا برای چه به وجود آمده است.
ورود به سال ۹۶ اما ورق برگشت و فعالیت ساترا بیشتر از پیش به چشم آمد. ساختمان از کار افتاده سروش سیما متعلق به صدا و سیما بازسازی شد و تابلویی تحت عنوان طولانی «سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی» روی آن نقش بست. ساز و کار این ساختمان ده طبقه که در جوار مترو مفتح قرار دارد به تدریج مشخصتر شد و در بهار سال ۹۷ بود که مجلس با تصویب لایحهای؛ حیطه قدرت و اختیار این سازمان را به طور شفاف معین کرد. طرح کمیسیون فرهنگی مجلس به این صورت بود که کلیه امور صوت و تصویر در فضای مجازی یا به بیانی بهتر را سازمان ساترا معرفی کرد و به بیانی دقیقتر اعلام شد که مرجع تصمیمگیری درباره صوت و تصویر فراگیر این نهاد خواهد بود.
با تاکید قوه قضاییه بر این موضوع، نقش ساترا بیش از همیشه پررنگ و جدی گرفته شد و در واقع اعلام شد از این پس همه رسانهها زیرمجموعه صداوسیما محسوب می شوند و با مجوز و نظارت آنها باید صوت و تصویر منتشر کنند و اگر صداوسیما تشخیص دهد این محتوا مناسب نیست، باید محتوایشان را نیز حذف کنند.
این در حالی است که رسانه ها در فرآیندی سابقهمند تحت نظر وزارت فرهنگ و ارشاد فعالیت می کنند و اساساً انتشار صدا و تصاویر در ماده یک قانون مطبوعات مصوب 1388 مجلس شورای اسلامی، جزو تعریف رسانه ها آمده است.
source