مقایسه عملکرد ورود و خروج پول در ۱۰ ماهه منتهی به دیماه سال جاری و سال گذشته نشان میدهد امسال ۴ همت خروج پول کمتری در بازار سرمایه داشتهایم. مهمترین دلایل این موضوع به این مساله برمیگردد که از مرداد و شهریورماه سال ۱۳۹۹ که بازار وارد فاز نزولی شد، این نزول همیشه با یک شدت و سرعت ثابت نبوده است، با توجه به اتفاقات و ریسکهای سیستماتیک و غیرسیستماتیک گاهی سرعت آن کم و زیاد میشود.
در سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ نزول و رخوت بازار سرمایه بیشتر شده بود اما با شروع سال ۱۴۰۲ و بعضی اتفاقات همچون کاهش رشد دلار و گشایشهای سیاست منطقهای و بین المللی بازار در حال رشد بود ولی با اتفاقات اردیبهشتماه و بعد با مباحثی از جمله ریسکهای سیتماتیک همچون تحریمها و سیاستهای کلی نظام و منطقه و التهابات خاورمیانه و جنگهای اوکراین و همچنین جنگ غزه که همچنان ادامهدار هستند و تصمیمات سیاستهای خارجی کشور و مهمتر از آنها عدم درک و شناخت صحیح، اصولی و درست از کارکرد نظامهای اقتصادی و عدم درک این موضوع که اقتصاد سیستماتیک است و همه عوامل مستقیم و غیرمستقیم بر این چرخه اثر میگذارند. جهتگیری مسئولان در این مدت نشان میدهد کوچکترین شناختی نسبت به این موضوعات ندارند و آنها را سیستماتیک نمیدانند و نتیجه تصمیمات فراری دادن سرمایه و فعالان از بازار سرمایه شده است که تنها بازاری است که قرار است به تولید و اقتصاد کمک کند و شاهدیم سرمایه از این بازار خارج شده و جذب بازار دلالان میشود.
درنهایت نیز بحث نرخ خرید بنزین و تصمیم گیری دولت درباره این موضوع بود. بازار سرمایه به اندازه کافی درگیر ریسکهای سیستماتیک است و اگر بخواهند با تصمیمگیریهای داخلی با عجله و بدون درنظر گرفتن همه جوانب و داشتن دید بلند مدت موجب میشود فعالان بازار اقتصاد و تولیدکنندگان کشور آسیب ببینند و متضرر شوند.
- علی بهشتیروی – کارشناس بازار سرمایه
- شماره ۵۲۹ هفته نامه اطلاعات بورس