به گزارش خبرگزاری ایمنا، قانون برنامه هفتم توسعه، به‌ویژه در مواد ۱۴، ۱۵ و ۱۶، به‌طور ویژه به مسائل مرتبط با انرژی و درآمدهای نفت و گاز پرداخته است، این قانون دولت را موظف می‌کند که از طریق وزارت نفت و شرکت‌های تابعه‌اش، درصد قابل توجهی از درآمد حاصل از صادرات نفت و گاز را به بهینه‌سازی انرژی اختصاص دهد. همچنین وزارت نفت موظف به تقویت زیرساخت‌های انرژی و توسعه معادن و میادین نفت و گاز است. در این راستا، جمع‌آوری گازهای مشعل و استفاده بهینه از آن‌ها یکی از اهداف اصلی مطرح‌شده در برنامه است، علاوه بر این، منابع حاصل از درآمد نفت و گاز باید به طرح‌های بهینه‌سازی مصرف انرژی و توسعه مسکن برای اقشار کم‌درآمد اختصاص پیدا کند.

در مواد فوق، بندهایی وجود دارد که به‌طور خاص، دولت و دستگاه‌های اجرایی را موظف به انجام اقداماتی کرده است که مهم‌ترین آن‌ها به شرح زیر است:

«ماده ۱۴ این ماده، دولت را موظف می‌کند که از طریق وزارت نفت و شرکت‌های تابعه‌اش، حداقل ۶۰ درصد از درآمد حاصل از صادرات و فروش داخلی محصولات نفتی و گازی را به حساب‌های خزانه‌داری واریز کند. این درآمدها باید برای بهینه‌سازی انرژی و تحقق اهداف بلندمدت کشور اختصاص یابد.

بند ۳ از ماده ۱۴ در این بند، به تأکید بر تقویت زیرساخت‌ها و توسعه منابع انرژی از جمله اکتشاف و نگهداشت معادن نفت و گاز پرداخته شده است. دولت باید به‌ویژه برای جلوگیری از کاهش فشار در میدان‌های مشترک گازی مانند پارس جنوبی، اقداماتی انجام دهد.

بند ۵ از ماده ۱۴ در این بند، وزارت نفت موظف به مشارکت در طرح‌های بهینه‌سازی مصرف انرژی کشور شده است، یکی از اولویت‌های اصلی این بخش، کاهش نا ترازی در گاز طبیعی و فراورده‌های نفتی است.

ماده ۱۵ و ۱۶ در این مواد، تأکید بیشتری بر توسعه و بهره‌برداری از منابع گاز طبیعی، به‌ویژه جمع‌آوری گازهای مشعل و فیلر، شده است. وزارت نفت موظف است که با مشارکت شرکت‌های داخلی و خارجی، برنامه‌های مرتبط با جمع‌آوری گازهای مشعل و استفاده بهینه از آن‌ها را اجرا کند.

همچنین، طبق ماده ۱۶، اگر منابع حاصل از صادرات نفت و گاز برای توسعه طرح‌های مسکن و به‌ویژه مسکن اقشار کم‌درآمد اختصاص یابد، این امر به‌طور مستقیم در راستای اهداف برنامه هفتم و منویات مقام معظم رهبری خواهد بود.»

برنامه هفتم توسعه، راه‌حلی برای جبران ناترازی انرژی با مشارکت مردم

برنامه هفتم توسعه، راه‌حلی برای جبران ناترازی انرژی با مشارکت مردم

استانداردسازی و بهینه‌سازی، محورهای اصلی مقابله با بحران انرژی در کشور با توجه به برنامه هفتم توسعه

حسن مرادی کارشناس انرژی به خبرنگار ایمنا گفت: یکی از اولویت‌های مهم وزارت نفت، طبق مواد ۱۴ تا ۱۶ قانون برنامه هفتم توسعه، توجه به درآمدهای حاصل از نفت و گاز و بهینه‌سازی مصرف انرژی است.

وی با اشاره به آلودگی‌ها افزود: آلودگی ناشی از سوختن مازوت و استفاده از سوخت‌های غیرمناسب، مسئله‌ای نیست که تنها مربوط به دولت کنونی باشد، بلکه یک فاجعه چندین ساله است که در کشور ایجاد شده است. این مشکل از یک سناریوی کلی شروع شده که در آن از یک طرف توسعه مسکن و گازرسانی در مناطق مختلف کشور، حتی در نقاط دورافتاده، صورت گرفته است و از طرف دیگر، گاز طبیعی که در دسترس مردم قرار گرفته، به‌دلیل گستردگی مصرف در نیروگاه‌ها و صنایع، با مشکلات زیادی در تأمین انرژی روبه‌رو شده است.

کارشناس انرژی ادامه می‌دهد: در حال حاضر بعضی از نیروگاه‌ها برای تأمین سوخت خود مجبورند از گازوئیل استفاده کنند، در حالی که این سوخت هم دچار کمبود است و بخشی از آن‌ها نیز به‌طور غیرقانونی قاچاق می‌شود، با این حال در مدت اخیر میزان استفاده از مازوت کاهش پیدا کرده است، اما هنوز این مشکل به‌طور کامل حل نشده است.

مرادی خاطرنشان می‌کند: چالش اصلی همچنان ناترازی انرژی است که برای تأمین گاز مورد نیاز ادارات و سیستم گرمایش ساختمان‌ها، در برخی موارد مجبور به تعطیلی موقتی برخی از ادارات هستیم. با این حال، با همکاری و همراهی مردم، به ویژه از طریق ابتکاراتی مانند پویش “۲ درجه کمتر”، می‌توان به تدریج این مشکلات را جبران کرد. دولت نیز با اتخاذ تدابیر لازم و به کارگیری برنامه هفتم توسعه می‌تواند کمبودهای موجود را برطرف کند.

وی می‌افزاید: در رابطه با نظارت و بازرسی بر فعالیت‌های دولت و دستگاه‌های اجرایی، باید توجه داشت که هر تغییر مدیریتی می‌تواند تأثیراتی بر روند اجرایی برنامه‌ها بگذارد، به همین دلیل لازم است که دولت نظارت جدی‌تری بر عملکرد دستگاه‌ها داشته باشد تا وقفه‌ای در اجرای برنامه‌ها و وظایف روزمره ایجاد نشود و مدیران فعلی مسئول اجرای برنامه‌ها و وظایف خود هستند و نباید وابسته به تغییرات مدیریتی در سطح بالاتر باشند. باید اطمینان حاصل شود که حتی در صورت تغییرات مدیریتی، وظایف طبق برنامه‌های پیش‌بینی‌شده انجام شوند.

کارشناس انرژی با اشاره به زیر تعمیرات و بهسازی زیر ساخت‌ها و شبکه انتقال انرژی تصریح می‌کند: باید توجه ویژه‌ای به تعمیرات و بهسازی زیرساخت‌ها و شبکه‌های انتقال انرژی داشت؛ لوله‌های قدیمی که بعد از چندین دهه استفاده دچار آسیب می‌شوند، باید تعمیر و به‌روزرسانی شوند و در خطوط انتقال برق و ترانسفورماتورها، آسیب‌های ناشی از کهنگی و خرابی تجهیزات موجب هدر رفت انرژی می‌شو، همچنین باید برای جلوگیری از سوءاستفاده از انرژی و جلوگیری از دزدی برق و استفاده غیرقانونی از شبکه، اقدامات نظارتی جدی انجام شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، برنامه هفتم توسعه ایران به‌طور ویژه بر مسائل انرژی تمرکز دارد و به‌دنبال رفع چالش‌های متعدد در این حوزه است، برنامه هفتم توسعه تأکید بسیاری بر استفاده بهینه از منابع مالی حاصل از صادرات نفت و گاز دارد، به‌طوری که حداقل ۶۰ درصد این درآمدها باید به بهبود بهره‌وری انرژی و توسعه زیرساخت‌ها اختصاص پیدا کند و یکی از اهداف اصلی برنامه، کاهش ناترازی بین تولید و مصرف انرژی است که این شامل تلاش برای تأمین متعادل گاز طبیعی و جلوگیری از قطعی‌ها و کمبودهای انرژی در فصل‌های سرد سال می‌شود.

از اهداف اصلی برنامه، کاهش ناترازی بین تولید و مصرف انرژی است که این شامل تلاش برای تأمین متعادل گاز طبیعی و جلوگیری از قطعی‌ها و کمبودهای انرژی در فصل‌های سرد سال می‌شود و تأکید زیادی بر تعمیر و به‌روزرسانی شبکه‌های انتقال انرژی، به‌ویژه لوله‌ها و ترانسفورماتورها برای جلوگیری از هدر رفت انرژی و سوءاستفاده از شبکه وجود دارد.

source

توسط spideh.ir