پژوهشگران دانشگاه بارسلونا در مطالعهای جدید که بر روی متابولومیکس انجام شده است، اعلام کردهاند که رژیم غذایی سرشار از گیاهان با کاهش خطر ابتلا به زوال عقل ارتباط دارد. این محققان اسپانیایی در تحقیقات خود نشان دادهاند که مصرف غذاهای گیاهی میتواند خطر بروز اختلالات شناختی و زوال عقل را در افراد سالمند کاهش دهد.
بر اساس گزارش یورو نیوز، در این پژوهش، رابطه بین متابولیسم مواد غذایی، میکروبیوتای روده، متابولیسم داخلی و اختلالات شناختی مورد بررسی قرار گرفته است. “میریا اوپری ساردا”، یکی از محققان این مطالعه، بیان کرد که هدف اصلی این پژوهش، بررسی نقش رژیم غذایی در تعدیل خطر ابتلا به اختلالات شناختی بوده است. نتایج این تحقیق نشان میدهد که ارتباط معناداری بین برخی فرآیندهای متابولیکی و متابولیتهای خاص وجود دارد.
در علم بیوشیمی، به موادی که در فرآیندهای متابولیکی یا سوخت و ساز سلولی شرکت میکنند، متابولیت گفته میشود. این ترکیبات، واسطه یا محصول نهایی سوخت و ساز سلولهای زنده هستند و معمولاً به مولکولهای کوچکی اشاره دارند که در این فرآیندها نقش ایفا میکنند.
یافتههای این مطالعه نشان میدهد که بین متابولیتهای حاصل از مصرف کاکائو، قهوه، قارچ و غذاهای غنی از پلیفنلها (مانند سیب، کاکائو، چای سبز، بلوبری، پرتقال و انار) و کاهش خطر اختلالات شناختی در سالمندان ارتباط محافظتی وجود دارد.
تحلیل نمونههای پلاسما شرکتکنندگان در این پژوهش نیز نشان داد که برخی متابولیتها با پیشرفت اختلالات شناختی و زوال عقل مرتبط هستند. به عنوان مثال، “۲-فوروئیل گلیسین” و “۳-متیلانتین” که نشانگرهای زیستی مصرف قهوه و کاکائو هستند، اثرات محافظتی دارند. در مقابل، ساخارین، که به عنوان یک شیرینکننده مصنوعی شناخته میشود، تأثیر منفی بر این فرآیندها دارد. ساخارین، بلورهای سفید رنگی است که حدود ۵۵۰ برابر شیرینتر از قند معمولی (ساکاروز) است.
این یافتهها نشان میدهند که تغییر در سبک زندگی و پیروی از یک رژیم غذایی مناسب میتواند به عنوان یک راهبرد مؤثر برای پیشگیری از زوال شناختی و بیماریهای عصبی مانند آلزایمر و زوال عقل عمل کند.
“کریستینا آندرس لاکووا”، یکی دیگر از محققان این مطالعه، تأکید کرد که افزایش مصرف میوهها، سبزیجات و غذاهای گیاهی حاوی پلیفنلها و سایر ترکیبات زیستفعال میتواند به کاهش خطر زوال شناختی ناشی از افزایش سن کمک کند.