به گزارش صدای بورس،خرداد ماه سال ۱۴۰۳ با رشد ۰.۴ درصدی شاخص کل و ۰.۰۹ درصدی شاخص هموزن روبه رو شد. شاخص کل به محدوده ۲،۰۴۴،۳۳۰ واحدی رسید. در این ماه شاخص کل با افت بیش از ۵۵ هزار واحدی مواجه شد.
در هفته منتهی به چهارشنبه ۳۰ خرداد شاخص کل به مانند هفتههای قبل افت داشت و توامان شاهد خروج نقدینگی اشخاص حقیقی از بازار بودیم. شاخص در بیعملی مسئولان بازار سرمایه و ابهامات پیرامون آینده قوه مجریه افت سنگین ۳۰ هزار واحدی را در حالی تجربه کرد که همچنان دامنه نوسان بازار ۲+- بود. ۱۵۰۰ میلیارد تومان خروج نقدینگی اشخاص حقیقی بیانگر نا امیدی فعالان بازار نسبت به آینده آن است.
ارزش معاملات خرد هم نسبت به هفتههای قبل کاهش داشت و به محدوده ۲۵۰۰ میلیارد تومان رسید. بازار سرمایه در این هفته اخبار مثبتی نیز داشت. مهمترین خبر را میتوان به علائمی از تغییر سیاستهای انقباضی به سمت انبساط پولی دانست. بانک مرکزی این هفته ۲۰ همت پول به بانکها تزریق کرد. در کنار آن ۳۶ همت اوراق دولتی توسط بانکها خریداری شد. افت نرخ بازده تا سررسید اوراق خزانه اسلامی هم ادامه یافت و به کمتر از ۳۰ درصد رسید. سازمان بورس و اوراق بهادار در اطلاعیهای اعلام کرد بعد از انتخابات ریاست جمهوری دامنه نوسان به روال قبل باز خواهد گشت. در این هفته نمادهای «شفام»، «وافر» و «گابگن» رشد ۸ درصدی را تجربه کردند. در سمت مقابل «آ س پ»، «وطوبی» و «کرومیت» با افت ۸ درصدی مواجه شدند.
در این هفته غالب شرکتهای با سال مالی منتهی به اسفندماه صورت مالیهای خود را روانه کردند که همین امر منجر به کاهش نسبتهای P/E و P/S گذشته نگر بازار به محدوده آبان سال ۱۴۰۱ شد. ارزش بازار هم به محدود ۱۴۰ میلیارد دلاری کاهش پیدا کرد.
با شروع فصل گرما شرکتهای اداره برق استانهای مختلف اقدام به اعلام برنامه زمان بندی قطعی برق صنایع کردند. «فولاژ» از نرخ جدید برق مصرفی خود رونمایی کرد که حاکی از رشد ۶۵۰ به ۱۲۵۰ تومان به ازای هر کیلووات است که از اردیبهشت سال ۱۴۰۲ محاسبه خواهد شد.
در مجامع تقسیم سود «کپشیر» ۱۹۳ تومان و «کنور» ۲۱۶ تومان(با سرمایه قدیم)، «شگویا» ۱۹۰ تومان، «ریشمک» ۱۰۰ تومان، «هرمز» ۲۵ تومان، «وتوکا» ۳۰ تومان، «کلوند» ۶۸۲ تومان «دارایکم» ۴۰۰ تومان و «وبملت» ۸.۲ تومان تقسیم کردند.
«فرابورس» ۲۸ درصد، ۲۵۰ درصدی «گنگین» و «فزر» ۸۰ درصد از انباشته افزایش سرمایه خواهند داد. مجوز افزایش سرمایه ۱۰۰ درصدی «حفاری»،۲۰۰ درصدی «وغدیر» و ۱۱۲ درصدی «سدشت» از سود انباشته و ۱۰۱ درصدی «اتکاسا» از مازاد تجدید ارزیابی داراییهای ثابت صادر شد. «تپکو» سرانجام از افزایش سرمایه ۳۲۶ درصدی از محل مازاد تجدید ارزیابی داراییهای زمین رونمایی کرد.
«شلعاب: بیش از ۷۰ درصد و «ختراک» ۲۴ درصد افزایش نرخ محصولات دادند. «غشوکو» از افزایش نرخ بعضی از مواد اولیه مصرفی خود خبر داد. «اخابر» از تسویه ۱.۲ همتی با سازمان تنظیم مقررات رونمایی کرد که منجر به تعدیلات سنواتی خواهد شد. «غاذر» قرارداد خرید چای منعقد کرد. «قثابت» ۴۳ میلیارد تومان از محل فروش زمینهای خود سود شناسایی کرد. «ونیرو» خبر از انعقاد قرارداد ۲۰ میلیون دلاری برای خرید تجهیزات نیروگاه ۱۰۰ مگاواتی خورشیدی داد. بلوک ۸.۹۵ تومانی «وتجارت در قیمت ۱۸۹ تومان توسط بازارگردان به صندوق بازنشستگی بانکها فروخته شد. سود بازرگانی واردات گوشت قرمز صفر و صادرات روغن خوراکی آزاد شد. وزیر بهداشت از قیمت چند برابری نرخ داروهای ایرانی در کشورهای منطقه خبر داد که با قاچاق از کشور خارج شدهاند.
در بازارهای جهانی مس بعد از کاهش ۳ درصدی اوایل هفته مجددا به سطح ۹۸۰۰ دلار در تن رسید. قیمت طلا نیز در بالای ۲۳۰۰ دلار در اونس قرار داشت. قیمت نفت برنت رشد ۵ درصدی هفتگی را ثبت کرد و به ۸۵ دلار در بشکه رسید. قیمت روی، سرب و آلومینیوم هم به ترتیب ۲۸۸۰، ۲۲۴۰ و ۲۵۰۰ دلار در تن معامله شد. دلار آزاد رشد ۱۰۰۰ تومانی هفتگی را داشت و به مرز ۶۰ هزار تومان بازگشت. قیمت سکه هم به بیش از ۴۰ میلیون تومان رشد کرد. دلار نیمایی به صورت آهسته و پیوسته رو به رشد است و به ۴۳ هزار تومان نزدیک شد.
- ندا کریمی – کارشناس بازار سرمایه
- شماره ۵۴۵ هفته نامه اطلاعات بورس