آرمان امروز- رها معیری: اگر ستون «الو آرمان» این صفحه را در طول هفته مطالعه کرده باشید، همواره مردم در شهرهای مختلف از حذف ماست و پنیر و کره و… از سفره شان گلایه دارند. یکی از این پیام ها را مطالعه کنیم که رضا.ص از کاشان ارسال کرده تا بدانیم سفره مردم تا چه اندازه از مواد غذایی که بدن انسان به پروتئین و ویتامین به طور طبیعی نیاز دارد، خالی شده است: «مسئولان به ما توضیح دهند که آیا شیر گاو و دوغ هم تحریم شده ایم که قیمت آن ۲۰۰ درصد نسبت به دوسال قبل افزایش داشته، حتی توان خرید پنیر و ماست را نداریم.» شهروند دیگری از تهران همین دیروز هم یک پیام برای ستون «الو آرمان» ارسال کرد و نوشت: «بعد از حذف گوشت، مرغ، برنج و… حالا نوبت به حذف سیب زمینی و لبنیات از سفره مردم شده است. ما توان خرید ماست و کره و پنیر به صورت هفتگی نداریم، قدیم ها مثالشان برای توصیف سفره محقر، نان و پنیری بود با هم می خوردیم، اما به لطف مسئولان پنیر، کره هم خوراکی لاکچری شده است». در گذشته، محصولات لبنی مانند پنیر ۲۰۰ گرمی یو اف، ماست ۲.۵ کیلویی، شیر یک لیتری کمچرب و شیر نایلونی ۹۰۰ گرمی به صورت تنظیم بازار قیمتگذاری میشدند. اما اکنون با تغییر این روند، قیمتها آزادتر شده است. قیمت هر کیلو شیر خام در دامداریها به ۱۸ هزار تومان رسیده و شیر کیسهای ۹۰۰ گرمی ۲۳ هزار و ۴۰۰ تومان قیمتگذاری شده است. همچنین پنیر یو اف نسبتاً چرب ۴۰۰ گرمی با قیمت ۵۶ هزار تومان عرضه میشود و ماست دبهای ۲.۵ کیلویی به ۷۷ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است. این موضوع را علی احسان ظفری مدیرعامل اتحادیه تعاونی های لبنی تایید و از کاهش سرانه مصرف ناشی از نوسان قیمت به ۴۰ کیلوگرم مواد لبنی خبر داد. این گفته ها در شرایطی مطرح می شود که در سال گذشته سرانه مصرف هر فرد ۷۰ کیلوگرم بود، و افت ۳۰ کیلوگرمی که تقریبا میزان مصرف لبنیات در طول کمتر از ۳۶۵ روز، به نصف رسیده، ناشی از افزایش قیمت لبنیات در ایران است. همچین این آمار سرانه مصرف لبنیات در سال ۸۹ بالای ۱۸۰ کیلو بوده است، اما به گفته ظفری، در حال حاضر قیمت برخی محصولات لبنی ۴۵ تا ۵۰ درصد افزایش دادند، درحالیکه براساس مصوبه دولت در خرداد ماه ۲۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل باید افزایش می دادند. ظفری گفت: با توجه به نوسان نرخ ارز و اثر آن بر قیمت تمام شده و بی توجهی مسئولان، در نهایت دود آن به چشممصرف کننده می رود. به طوریکه دهک های مختلف محصولات لبنی از سبد مصرفی حذف کردند.
سن پوکی استخوان به ۴۰ سال رسیده
طبق نظر متخصصان، برای افراد بزرگسال سالم روزانه ۲ واحد یا بیشتر از گروه شیر و لبنیات توصیه می شود، اما ظاهرا ایرانی ها از این واحد لبنی محروم هستند و به زودی باید با موجی از بیماری های غیر واگیر از جمله پوکی استخوان و فرسودگی بدن در ایران مواجه باشیم. سال پیش بود که مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت هشدار داد و گفت: «مصرف لبنیات در کشور ما تنها به اندازه یک واحد در روز است. در حالی که نیاز روزانه بدن به لبنیات ۲ تا ۳ واحد است. این در حالی است که مصرف لبنیات در کشورهای غربی بسیار بالا است.» پریسا افشانه، متخصص تغذیه درباره تبعات حذف لبنیات از رژیم غذایی روزانه میگوید: با توجه به این که لبنیات منبع غنی تامین کلسیم و پروتئین است و بدن به میزان قابل توجهی به کلسیم برای سلامت جسم نیاز دارد، کاهش مصرف آن میتواند تبعات ناخوشایندی برای سلامت فرد در پی داشته باشد.
افشانه میگوید: مصرف درست و بهقاعده لبنیات میتواند سلامت استخوانها، سلامت دستگاه گوارش، تامین کلسیم و پروتئین بدن، تامین و جذب ویتامین D و … را تضمین کند اما کاهش یا حذف آن از سبد مصرفی خانوادهها همه این موارد را تحت تاثیر قرار میدهد و میتواند منجر به بروز بیماریهای مختلف مثل پوکی استخوان، شکستگی راحت استخوان، تضعیف سیستم ایمنی بدن و … شود. الان سن پوکی استخوان در کشور به حدود ۴۰ سالگی رسیده و این میتواند یکی از تبعات بیتوجهی به اهمیت مصرف روزانه لبنیات باشد. اصلا حذف هرکدام از محصولات لبنی میتواند مشکلات متعددی را برای سلامت فرد ایجاد کند. این کارشناس تغذیه ادامه میدهد: البته بعضی از کودکان ممکن است محدودیتهای غذایی، آلرژی یا عدم تحمل داشته باشند که بر مصرف لبنیات آنها تأثیر میگذارد. در چنین مواردی، جایگزینهای لبنیِ غنیشده با کلسیم و سایر مواد مغذی را باید مورد توجه قرار داد. خیلیها نمیدانند هر واحد لبنیات یعنی چه و در این خصوص باید گفت هر یک واحد لبنیات برابر است با ۱ لیوان شیر، یا ۱ لیوان ماست، یا ۳۰ گرم پنیر، یا حدود ۲ لیوان دوغ.
source