در بیانیه اتحادیه اروپا آمده است که این نشست در چارچوب شورای همکاری میان اتحادیه اروپا و رژیم صهیونیستی و در حاشیه اجلاس شورای وزیران خارجه این اتحادیه برگزار میشود. در این نشست که به ریاست کایا کالاس مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و گدعون ساعر وزیر خارجه رژیم صهیونیستی برگزار خواهد شد، مقامات اروپایی و نمایندگانی از کشورهای عضو نیز حضور خواهند داشت.
لارنس نورمن خبرنگار والاستریت ژورنال با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) به نقل از یک دیپلمات ارشد اروپایی نوشت که وزرای خارجه اتحادیه اروپا در این نشست، درباره مسائل مختلف مربوط به ایران از جمله ادعای حمایت تهران از روسیه در جنگ اوکراین، پیشرفتهای هستهای و مسائل کنسولی گفت وگو خواهند کرد.
او همچنین در پیام دیگری افزود: «این اولین اقدام کایا کالاس در جهت تشدید مواضع اتحادیه اروپا علیه ایران است. یکی از دیپلماتهای ارشد اروپایی به من گفت که درباره برجام نیز بحث خواهد شد، اما این تنها یکی از پنج محور مورد گفت وگو درباره ایران است.»
خبرنگار والاستریت ژورنال اضافه کرد: «پرسیدم که آیا این بحث میتواند شامل اتخاذ موضع جدید درباره برجام به عنوان چارچوبی مرتبط باشد؟ پاسخ این بود که این جلسه فرصتی برای تمامی ۲۷ وزیر خارجه اتحادیه اروپا خواهد بود تا در جریان آخرین تحولات قرار گرفته و ارزیابیهای خود را درباره برجام و سایر مسائل مرتبط با ایران تبادل کنند.»
این تحولات در حالی رخ میدهد که طرفهای اروپایی پس از آنکه با بدعهدیهای خود اجرای برجام را به بنبست کشاندند، اکنون تلاش دارند با مقصرنمایی گامهای جبرانی ایران، عهدشکنی خود را توجیه کنند و با اصرار بر رویکردهای نسنجیده، زمینه را برای فعالسازی مکانیسم ماشه در تعاملات با تهران فراهم سازند.
برجام؛ ابتکار موفق چندجانبه که توانست یک بحران غیرضروری را پایان دهد
برنامه هستهای ایران از ابتدا با اتهامات بیاساس و فضاسازیهای سیاسی، تحت تأثیر فشارهای آمریکا و رژیم صهیونیستی به یک بحران غیرضروری تبدیل شد. کشورهای غربی پیش از امضای برجام نیز با امنیتیسازی موضوع هستهای ایران و مطرح کردن آن در قالب تهدیدی علیه صلح و امنیت بینالمللی، تلاش کردند تا از ابزار تحریم و حتی اقدام نظامی علیه تهران استفاده کنند.
پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ (۲۰۱۵)، ایران به عنوان کشوری مسئولیتپذیر، تمامی تعهدات خود را به طور کامل اجرا کرد. این امر در ۱۶ گزارش رسمی آژانس بینالمللی انرژی اتمی مورد تائید قرار گرفت. اما دونالد ترامپ رئیسجمهور وقت آمریکا، در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸) به طور یکجانبه از توافق خارج شد و تحریمهایی را که طبق توافق لغو شده بودند، مجدداً اعمال کرد.
اروپا نیز با وجود وعدههای مکرر برای حفظ برجام، در عمل هیچ اقدام مؤثری انجام نداد. کشورهای اروپایی متعهد شده بودند که خروج آمریکا را جبران کنند و ۱۱ تعهد مشخص در این زمینه ارائه دادند، اما این تعهدات هیچگاه اجرایی نشد. واشنگتن با اعمال فشارهای اقتصادی و تحریمهای یکجانبه، اروپا را در مسیر خود قرار داد و باعث شد که کشورهای اروپایی از تعهدات خود عقبنشینی کنند.
در واکنش به این اقدامات، ایران برخی از تعهدات برجامی خود را به صورت تدریجی کاهش داد، اما همچنان همکاری خود را با آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادامه داد و بارها تأکید کرد که در صورت اجرای تعهدات طرفهای مقابل، به اجرای کامل توافق بازخواهد گشت.
ایران همچنین حداکثر شجاعت و بصیرت خود را با موافقت برای مشارکت در مذاکرات احیای برجام در وین به منصه ظهور گذاشت و انتظار داشت که طرفهای مقابل رویکرد مسئولانه و اقدامات معتبری را برای جبران اشتباهات گذشته بردارند. با این حال گفت وگوها به دلیل تناقض در رفتار، تعلل در تصمیمگیری و زیادهخواهیهای مطرحشده از سوی طرفهای غربی به مرحله جمعبندی نرسید.
با وجود این تحولات، ایران بارها اعلام کرده است که آماده گفت وگو برای احیای توافق هستهای در چارچوب احترام متقابل و رفع واقعی تحریمها است. در همین راستا، مذاکرات جدیدی میان ایران و سه کشور اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) و همچنین اتحادیه اروپا آغاز شده است. تاکنون سه دور گفت وگو میان طرفین برگزار شده و تلاشها برای کاهش تنشها و ادامه مسیر دیپلماسی ادامه دارد.
ایران همواره تأکید کرده که خواهان توافقی پایدار و قابلاعتماد است که علاوه بر لغو واقعی تحریمها از سوء استفادههای احتمالی در آینده جلوگیری کند. مقامات تهران تصریح کردهاند که اگر طرفهای مقابل به تعهدات خود پایبند باشند، ایران نیز آماده است تا به تعهدات هستهای خود بازگردد./ایرنا
source