افتخارات و یادبودهای خواجه نصیرالدین طوسی در ایران و جهان

رئیس گروه مهندسی فرهنگستان علوم در روز مهندس بر افتخارات و یادبودهای خواجه نصیرالدین طوسی در ایران و جهان تاکید کرد.

به گزارش خبرنگار آنا، سعید سهراب‌پور، رئیس گروه مهندسی فرهنگستان علوم آیین گرامیداشت روز مهندسی و تجلیل از برگزیدگان مهندسی کشور منتخب فرهنگستان علوم ضمن تبریک روز مهندس، به تشریح برنامه‌های این فرهنگستان برای تجلیل از مهندسان برجسته پرداخت.

سهراب‌پور با اشاره به برگزاری دوازدهمین دوره تجلیل از استادان برجسته، بیستمین دوره تجلیل از مهندسان برجسته و دوازدهمین دوره تجلیل از پژوهشگران جوان برجسته مهندسی در سال جاری، اعلام کرد که از سال ۱۳۹۱ تاکنون، ۳۷ استاد برجسته مهندسی، ۶۰ پژوهشگر جوان برجسته مهندسی و از سال ۱۳۸۳ تا کنون، ۵۹ مهندس برجسته در کشور انتخاب و مورد تقدیر قرار گرفته‌اند.

رئیس گروه مهندسی فرهنگستان علوم، با گرامیداشت سالروز تولد خواجه نصیرالدین طوسی، به معرفی این دانشمند بزرگ ایرانی پرداخت و گفت: محمد بن حسن طوسی، مشهور به خواجه نصیرالدین طوسی، دانشمند جامع‌الاطراف ایرانی بود که در زمینه‌های مختلفی از جمله فقه، فلسفه، کلام، ستاره‌شناسی، ریاضیات، پزشکی و معماری صاحب نظر بود. لقب طوسی به زادگاه او اشاره دارد و ابن خلدون، او و فخرالدین رازی را بزرگترین دانشمندان ایران دانسته است.

سهراب‌پور به جنبه‌های مختلف زندگی و آثار خواجه نصیرالدین طوسی اشاره کرد و افزود: خواجه نصیرالدین طوسی در سال ۵۹۷ هجری قمری در توس به دنیا آمد. وی سنت فلسفه مشائی را که پس از ابن سینا در ایران رو به افول گذاشته بود، بار دیگر احیا کرد و با نگارش کتاب تجریدالاعتقاد، دیدگاه‌های کلامی شیعه را مدون ساخت. تاسیس رصدخانه و کتابخانه مراغه از دیگر اقدامات مهم خواجه نصیرالدین طوسی است که نقش بسزایی در توسعه علم نجوم و حفظ میراث علمی اسلامی ایفا کرد.

وی با بیان اینکه خواجه نصیرالدین طوسی در زمان حمله مغول به ایران، با پذیرفتن همکاری با هلاکوخان، توانست از کشتار بسیاری از دانشمندان جلوگیری کند و به حفظ و گسترش علم در آن دوران کمک کند، افزود: خواجه نصیر با پیشنهاد ساخت رصدخانه و کتابخانه در مراغه، نه تنها از علم محافظت نمود، بلکه آن را در مسیر پیشرفت و توسعه قرار داد.

سهراب‌پور با اشاره به جایگاه رفیع خواجه نصیرالدین طوسی در تاریخ علم و فرهنگ ایران و جهان، به برخی از افتخارات و یادبود‌های این دانشمند بزرگ اشاره کرد و گفت: نام خواجه نصیرالدین طوسی بر دهانه آتشفشانی در ماه، یک سیارک، دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی در تهران، رصدخانه تبریز و رصدخانه شامخی در جمهوری آذربایجان نهاده شده است. همچنین در سال ۲۰۱۳، پایگاه جستجوگر گوگل به مناسبت ۸۱۲مین سالگرد تولد خواجه نصیرالدین طوسی، تصویری از وی را در تارنمای خود قرار داد.

سهراب‌پور در پایان با تاکید بر اینکه روز مهندس فرصتی مغتنم برای تجلیل از مهندسان و یادآوری نقش مهم آنان در پیشرفت جامعه است، ابراز امیدواری کرد که مهندسان ایرانی با الهام از دانش و اخلاق خواجه نصیرالدین طوسی، همواره در مسیر توسعه و آبادانی کشور گام بردارند.

source

توسط spideh.ir